Цікаві факти про абрикоси
– історичною батьківщиною абрикоса вважається Китай. Історія його існування налічує вже близько 6 тисяч років і тільки через три тисячі років він з’явився в Європі, в південних країнах.
– часто фруктам дають назву виходячи з місця зростання. Так, наприклад, про фініки ми дізналися з Фінікії, про персики з Персії, а абрикоси довго називали вірменськими яблуками або сливами, тому що вони там дуже широко поширені, хоча Вірменія і не є їх батьківщиною.
– в плодах абрикоса міститься дуже велика кількість вітамінів, зокрема вітаміну С і А. Якщо з’їдати близько 200 грамів цих фруктів, то можна себе забезпечити добовою необхідністю організму у вітаміні А. Наявність даних вітамінів робить абрикоси дуже корисними для зору.
– абрикоси мають велику кількість сортів, але всі вони поділяються на три види: столові абрикоси, для сушіння та консервування.
– розрізаний навпіл і висушений абрикос називається курага.
– плоди абрикоса здавна активно використовують для приготування різних джемів, варення, а також випічки хлібобулочних виробів.
– з давніх-давен люди бережно ставились до цієї рослини, адже всі її частини наділені цілющими властивостями. Корисними є і м’якоть, і самі кісточки, і кора дерева, і листя. Всі частини рослини використовуються при лікуванні різних захворювань.
– при висушуванні плоди абрикосів не тільки не втрачають безліч корисних властивостей, але і ще здобувають нові.
– всього відомо трохи більше 20 сортів цієї рослини, яка розмножується насінням або живцями.
– у Вірменії абрикос вважається національноб рослиною.